Skip to Content

Rendezvények

VIRÁGCSERE AKCIÓ (2017.09.15-én 15 órától)

Tisztelt Szülők!
Itt az őszi kertrendezés ideje. Bizonyára Önöknél is akadnak olyan növények, melyekből túl sok van, melyeket meguntak, vagy nem tudnak kertjükben elhelyezni, így szívesen felajánlanák másoknak, vagy elcserélnék azokat.
Ezért iskolánk „VIRÁGCSERE AKCIÓT" szervez 2017.09.15-én 15 órától a belső udvaron.( Eső esetén az aulában. )
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

6.e az erdei iskolában

A 6.e osztályosok szerdán látogatták meg az erdei iskolát. Nagyon tetszett nekik a mikroszkóp alatt megfigyelt darázs szeme, a csalánlevél folyadékkal telt szőre. A teremben mindent megvizsgáltak, ami a kezükbe került. Az erdész erdei vadakról tartott előadása is felkeltette figyelmüket. Többen már gazdag ismeretekkel rendelkeznek a vadászatról, az erdő állatairól. Az erdőben megszerették a bekötött szemmel való tájékozódást, amely erősítette az egymás iránti bizalmat. Megkóstolták a forrás friss vizét, ami mindnyájuknak ízlett. A napsütéses időben egy kis játékra is jutott idő a hazaindulás előtt.

Saár Györgyi, Dudás Szabolcs

Erdei iskola 2017. szeptember 6-7.

Ebben a tanévben is elmentünk a hatodik évfolyam tanulóival a kupi Esterházy erdei iskolába.
Szeptember 6-án a 6.e, szeptember 7-én a 6.a és a 6.c osztállyal. Tanulmányi sétát tettünk a Tallós Pál tanösvényen Kemendy Géza erdész vezetésével. A begyűjtött növényeket, állatmaradványokat mikroszkóp alatt vizsgáltuk, ami nagyon tetszett mindenkinek. Előadást hallottunk az erdő nagy vadjairól. Jutott időnk egy kis játékra is. Iskolai (báli bevételből) pénzforrásból fizettük az útiköltséget, az erdészet pedig ingyenesen biztosította iskolánknak a foglalkozásokat.

Köszönjük a tanulók nevében is.
Szervezők: Saár Györgyi néni és Kovács Gézáné Anikó néni

Tanévnyitó 2017/2018 tanév

Tanévnyitó ünnepély:

2017. augusztus 31.-án (csütörtök) 18 órakor lesz az iskola sportpályáján.

Meghívó

Tanítványaink és kollégáim nevében szeretettel invitálom iskolánk kulturális bemutatójára, 
a "Tarczy-gálára", melyet 2017. június 9-én ill. 11-én, 17 órai kezdettel tartunk a JMSZK színháztermében.

Műsorvezetők: Hunyadi-Nagy Sára 8.e és Szalay Violetta 8.e (pénteken)
Szalai Evelin 8.c és Kovács Anna Lili 8.e (vasárnap)

A műsor programja ide kattintva tölthető le.

Venczel Csaba intézményvezető

Tarczy-nap a környezettudatosság jegyében

A Tarczy Lajos Általános Iskola évről évre megszervezi a névadója tiszteletére a tanítás nélküli iskolai napját, a Tarczy-napot. A névadó, a hetényi születésű filozófus és természettudós Pápán végezte teológiai és filozófiai tanulmányait, majd hosszú éveken át tanított városunkban. A Tarczy-iskola nagy hangsúlyt fektet névadója megünneplésére, s teszi ezt minden évben a hetényi testvériskola részvételével.

Mondd, szereted az állatokat?

A fenntarthatósági témahétre a 4.a osztály Turi Ilona és Kissné Bolla Judit tanítónők segítségével az állatokról készített fogalmazásokat, verset, találós mesét. Írásaikból kiderül, hogy otthon mindnyájan szeretettel gondozzák kis (néha nagy) kedvenceiket.

Fleck Vivien: Degu

Egér, egér - az nem ő
Ugrik, mászik, degu ő

Feszty Árpád élete és munkássága (kiállítás meghívó)

MEGHÍVÓ
Feszty Árpád élete és munkássága címmel vándorkiállítás nyílt a Tarczy Lajos Általános Iskola aulájában.

A reprodukciók Vrábel Sándor ógyallai (Felvidék, Szlovákia) gyűjtő tulajdonát képezik.
A tárlat 6 plakát méretű tablón ismerteti a festőművész életrajzát és művészetét, valamint 24 db A/3-as méretű reprodukció mutatja be legjelentősebb festményeit, mellettük rövid szövegek segíti a művek megértését.

Járási Nagy László szavalóverseny a költészet napján

A Tarczy Lajos Általános Iskola 28. éve a költészet napjához kapcsolódva megszervezi az általános iskolás korú tanulók számára a járási Nagy László szavalóversenyt. A megmérettetésre ezúttal 60 diák jelentkezett, a tanulók nemcsak Pápáról és környékéről érkeztek, hanem az intézmény testvériskolájából, Hetény településről is.
A versenyen a kortárs Kovács András Ferenc mellett, a névadóra, Nagy Lászlóra is emlékeztek, az ő verseik közül kellett egyet-egyet elszavalni kötelező jelleggel.

Geotúra az iharkúti dinoszauruszok földjére, medvehagymával fűszerezve

4. a osztályos gyerekek, szülők, tanítók kaptak meghívást arra a vasárnapi geotúrára, melyet Czibula György vezetett. Németbányáról indulva Iharkút fele vettük az irányt. Utunk során sok új információval gazdagodtunk. Megismertük az elegyes erdő fogalmát, a különböző fafajták kérgének ismertetőjegyeit, az aljnövényzetet alkotó virágokat, a babérboroszlánt... A madársóskát meg is kóstoltuk. Meghallgattuk többek között a csilpcsalp füzike, mezei pacsirta tavaszi „énekét". Ismerkedtünk a földtani korok fogalmával. A gyerekek számára szinte elképzelhetetlen „millió éveket" egy mérőszalag segítségével szemléltette túravezetőnk.

Tartalom átvétel