Skip to Content

Kéttannyelvű

Komplex angol felsőfokú nyelvvizsgája lett egy tarczys diáknak

A Tarczy Lajos Általános Iskolában kilenc éve működik a kéttannyelvű tagozat. Ennek eredményeként több diáknak középfokú nyelvvizsgája van, de most először az egyik diákjuk, Heizler Korina 8. osztályos tanuló komplex felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványt szerzett a nyár folyamán.
Hardi Tünde tagozatvezető elmondta, a kéttannyelvű tagozat olyan képzési forma, ahol a diákok már első osztálytól heti öt órában tanulják az angol nyelvet, de nemcsak az idegen nyelvet, hanem bizonyos tantárgyakat is.

Célnyelvi mérés eredménye 2017

"A célnyelvi mérést a két tanítási nyelvű nevelés-oktatást folytató általános iskolák hatodik és nyolcadik évfolyamán a két tanítási nyelvű nevelés-oktatásban részt vevő tanulók körében a célnyelvből kell lefolytatni (tanév rendje 11. § (4)). Az ország összes két tanítási nyelvű nevelésoktatást folytató általános iskolai feladatellátási helyén a mérésben érintett 6. és 8. évfolyamos tanulók azonos időpontban és azonos körülmények között írják meg a mérést."

Tarczys sikerek a Batsányi-héten

Testvériskolánk, a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Batsányi János Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozata minden év májusában rendezi meg a Batsányi-hét elnevezésű programsorozatát. A versenyeket tapolcai és Tapolca környéki általános iskoláknak hirdetik meg.
Hétfőn az Aranytoll elnevezésű helyesírási versenyre került sor. Iskolánkat négy tanuló képviselte: Lencse Luca az (5.e), Ruzsás Eszter (6.c), Horváth Evelin (7.e) és Szalay Violetta (8.e). Két kiváló helyesírónk, Ruzsás Eszter és Horváth Evelin évfolyamukon első helyezést ért el. Jutalmuk egy-egy ifjúsági regény, és stílusosan egy aranyszínű toll.

Cambridge nyelvvizsga Movers és Flyers szinten

Immár hagyomány iskolánkban, hogy meghirdetjük a Cambridge nemzetközi nyelvvizsgát a két tannyelvű tagozaton tanulóknak, melyet a British Council segítségével valósítunk meg. A gyermekeknek kifejlesztett vizsga nagy előnye, hogy a korosztály számára készült és helyben, az iskolában vizsgázhatnak a gyerekek. A vizsga motiválja a gyermekeket a nyelvtanulásra, és saját fejlődésüket is nyomon követhetik. Ezen a vizsgán nincs sikeres vagy nem sikeres minősítés. A gyerekek pajzsokat kapnak minden vizsgarészre, amely jelzi, hogy a különböző részképességek tekintetében milyen szinten vannak, mely részből kiválóak, mely részen kell még fejlődniük.

Népszerűek az angol nyelvi versenyek

Nagyon népszerűek az angol nyelvi versenyek a két tannyelvű tagozaton tanuló diákok körében. Akár helyi, akár országos rendezésű versenyről van szó, mindig szép számmal jelentkeznek a gyerekek. Két termet töltöttek meg azok a diákok, akik részt vettek az MMPublications Kiadó idén először megrendezett English Language Competition elnevezésű versenyén. Bolygókról elnevezett kategóriákba osztották be a versenyzőket, természetesen alapul véve az elvárható angol nyelvtudást. A 4.e és 4.c osztályosok a Mercury, az 5.e és 6.e osztályosok a Mars, a 7.e és 8.e tanulói pedig a Jupiter kategóriában indultak.

Zöld kavalkád Szent Patrik napján

Szent Patrik napján, azaz március 17-én a zöld ezernyi árnyalatába öltözött a Tarczy iskola két tannyelvű tagozata. Immár hagyomány, hogy a tagozaton megemlékezünk az írek védőszentjéről, aki elűzte a kígyókat Írországból és elvitte a kereszténységet a „Smaragdszigetre". A program ötletgazdája és főszervezője, Nagy Gabriella, az alsós munkaközösség vezetője, minden évben valami újdonsággal örvendezteti meg a gyerekeket.

Az angol az egyik legszebb hangzású nyelv

A Tarczy Lajos Általános Iskola már hosszú évek óta megszervezi az angol nyelvi szépkiejtési versenyt az 5-6. és 7-8. osztályosok számára. Az idei megmérettetésre tizennyolc diák nevezett be, a város három iskolájából, valamint Tapolcáról.
Hardi Tünde tagozatvezető köszöntőjében elmondta, az angol az egyik legszebb hangzású nyelv, s ha magabiztosan akarjuk használni nyelvtudásunkat, nem elég a nyelvtani szabályok pontos ismerete és alkalmazása, a pontos kiejtés legalább ilyen fontos. Azt mondják, az angol szavak kiejtésében több a kivétel, mint a szabály, de a tagozatvezető szerint ez az, ami nagyon izgalmassá, érdekessé teszi ezt a nyelvet.

Karácsonyi sütiparti a Tarczyban

Finomabbnál finomabb süteményektől roskadó asztalok várták ma délután a Tarczy Lajos Általános Iskola kéttannyelvű tagozatának alsós diákjait, hiszen hetedik éve hagyomány már az intézményben, hogy advent idején sütipartit szerveznek, melynek évről évre nagy sikere van.

A mi európai karácsonyfánk a Tarczyban

Tizenegy évvel ezelőtt Nagy Britanniából indult a „European Christmas Tree Decoration", azaz a „Nagy európai karácsonyfadísz csere" nevű program. Az Europe Direct Tájékoztató Központ 2016-ban második alkalommal szervezte meg a programot Veszprém megyében, ahol összesen hat általános iskola, köztük a Tarczy Lajos Általános Iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A hálaadást ünnepelték a Tarczyban

Közel 400 évvel ezelőtt 102 zarándok a jobb élet reményében elhagyta Angliát, és a Mayflower nevű hajón, hosszas utazás után megérkeztek az Újvilágba. Ennek emlékét ünneplik Amerikában évről érve hálaadás napján, vagyis november negyedik csütörtökén. Az észak-amerikai országok legnagyobb családi ünnepéről nyolc éve minden novemberben a Tarczy Lajos Általános Iskola kéttannyelvű tagozatának diákjai is megemlékeznek, mivel nagy hangsúlyt helyeznek az angol nyelvű országok hagyományainak megismerésére - mondta el hírportálunknak Hardi Tünde tagozatvezető, az iskola hálaadás napi ünnepségén, ma délután.

Tartalom átvétel