Skip to Content

A kékfestő mesterség (Digitális témahét)

Ezen a héten egy régi mesterséggel ismerkedtünk meg. Elmentünk a Kékfestő Múzeumba. Ott Vera néni bevezetett minket a kékfestő mesterség rejtelmeibe. Az Indigó Tündér meséjén keresztül ismerkedünk meg a kékfestés folyamatával. Mi is elkészítettük a tündér ruháját miközben nagyon jól éreztük magunkat.
A kékfestés folyamata:
A fehér vásznat fertőtlenítik. A szigetelőmasszát a nyomódúccal rányomják az anyagra. A massza elfedi a mintát. Ezután indigófestékbe áztatják a textilt. Majd lemaratják a fedőmasszát az anyagról és előbújik a minta. Végül megszárítják az anyagot.
Informatika órákon Erzsi néni és Orsi néni irányításával tovább ismerkedtünk a kékfestéssel. A témával kapcsolatos ismeretek után kutattunk interneten, képeket gyűjtöttünk. Saját gondolatainkat a készülő beszámolóhoz begépeltük.
Irodalom órán Erzsi nénivel Lázár Ervin: Virágszemű c. meséjét olvastuk. A mesében sok kék virággal ismerkedtünk meg. Ezek a karcsú sisakvirág, a gyöngyike, a csillagvirág, a gyöngyköles, az ibolya, a búzavirág és a közönséges gubóvirág. A virágminták gyakran szerepelnek a kékfestő anyagokon.
A következő irodalom órán a Kökénykirály lakodalma c. mesét tanulmányoztuk. Kökénykirály beleszeretett a Kékhajú Tündérbe. Ő egy pirinyó kökénypalotában lakott. Itt minden bútor olyan kék volt, mint az indigó. A kökényről megtudtuk, hogy apró sötétkék bogyói vannak. A növényi motívumok is kedvelt mintái a kékfestő textíliáknak. Otthoni feladatként mi is terveztünk kékfestő mintákat.
A nyelvtan órákon Kati nénivel a kékfestés témakörében használt szavakat állítottuk betűrendbe, toldalékoltuk azokat, mondatokat alkottunk és írtunk velük. Érdekes interaktív feladatokat végeztünk.
A témahét végén interaktív feladatok segítségével összefoglaltuk a kékfestésről tanultakat. Belebújtunk a Virágszemű Varga Julcsa, Kökénykirály, a Kékhajú Tündér bőrébe és eljátszottuk a meséket. Érdekes dolgokat tanultunk és sok élménnyel gazdagodtunk a témahéten.


a 2. c osztály tanulói és osztályfőnöke


Interaktív tananyagok:
https://learningapps.org/watch?v=prcmgnypk17

https://learningapps.org/watch?v=pte4q9w7517

 

Indigótündér

Vera nénivel a múzeumban.

A mintázáshoz és festéshez használt anyagok

A látogatás vége és a kész munkák.

Interaktív feladat