Skip to Content

Informatika

An interview with Katinka Hosszú (Digitális témahét)

A 4.c osztályos kéttannyelvűs gyerekek a hazai élsportolókról készítettek kiselőadást, előbb magyarul információkat gyűjtöttek, felolvasták társaik előtt, majd csoportmunkában PowerPoint-ban is bemutatták. Az interjú elkészítését ötletelés előzte meg, majd szintén csoportmunkában leírták a kérdéseiket, a felkutatott válaszokat. Utolsó órán ezeket nyelvtanilag ellenőriztük, javítottuk.

An interview with Katinka Hosszú
- Where and when were you born?

A pápai Hirtenberger vállalat előadása iskolánkban (Digitális témahét)

A digitális témahét alkalmából látogattak el hozzánk a pápai Hirtenberger Automotive Safety Hungary Bt. előadói. A vállalat 2001-ben kezdte meg tevékenységét Pápán az osztrák Hirtenberger-csoport leányvállalataként. A pápai leányvállalat képviselői érkeztek hozzánk, és nagyon érdekes előadást tartottak nekünk. Sok dolgot megtudtam a cégről. Ilyen például, hogy 780 főt foglalkoztatnak. A cég autóbiztonsági alkatrészek gyártásával foglalkozik, ezen belül pirotechnikai aktivátorokat, gyújtókat és gyalogosvédelmi eszközöket készít.

Pápai Hírek - Petőfiről (Digitális témahét)

A 3. c osztály technika órán színes újságot készített Petőfi Sándor pápai tartózkodásáról.

Íme a saját kezűleg készített, fotókkal illusztrált különszám néhány oldala, fényképeken.

Mi segít a tanulásban? (Digitális témahét)

A Tarczy Lajos Általános Iskola egyik hagyományos, népszerű vetélkedője a számítógépes rajzverseny. A megmérettetés az évek során nemzetközivé nőtte ki magát, idén a romániai testvériskolából érkeztek pályamunkák, összesen 18 alkotás. Természetesen a város és a járás általános iskoláiból is neveztek tanulók, 32 diák mérte össze ügyességét, kreativitását, tudását.

Sashalmi Tamásné szervező elmondta, hogy ezúttal az országos digitális témahét keretében szervezték meg a versenyt, melynek feladata is ehhez kapcsolódott: a résztvevőknek arról kellett színes rajzot készíteniük, hogy milyen digitális eszközök segítik a tanulást.

Tanulói tudósítás a Nemzetközi számítógépes rajzversenyről (Digitális témahét)

2017. április 6-án rendezte meg iskolánk hagyományos számítógépes rajzversenyét. Itt helyben 32 diák versenyzett, és 18 rajz érkezett Romániából. Először Laci bácsi, az igazgatóhelyettes köszöntötte a versenyzőket és tanáraikat, majd Gabi néni ismertette a verseny menetét. Ezután elfoglaltuk a helyünket, és megkaptuk a feladatot, melyen 45 percig dolgozhattunk. Arról kellett rajzot készítenünk, hogy a digitális eszközök hogyan segítik tanulásunkat.

A kékfestő mesterség (Digitális témahét)

Ezen a héten egy régi mesterséggel ismerkedtünk meg. Elmentünk a Kékfestő Múzeumba. Ott Vera néni bevezetett minket a kékfestő mesterség rejtelmeibe. Az Indigó Tündér meséjén keresztül ismerkedünk meg a kékfestés folyamatával. Mi is elkészítettük a tündér ruháját miközben nagyon jól éreztük magunkat.
A kékfestés folyamata:
A fehér vásznat fertőtlenítik. A szigetelőmasszát a nyomódúccal rányomják az anyagra. A massza elfedi a mintát.

Nemzetközi számítógépes rajzverseny (Digitális témahét)

Iskolánk informatikai munkaközössége 2017. április 6-án rendezte a számítógépes rajzversenyét, ezúttal a Digitális témahét programjához csatlakozva. A verseny főszervezője Sashalmi Tamásné, a zsűri elnöke Zsuponics László volt. A verseny lebonyolításában segédkeztek iskolánk informatika tanárai, a zsűri munkáját pedig a más iskolákból érkező kollégák is segítették. A versenyre 9 magyar és romániai iskola nevezett, összesen 50 tanulóval. A romániai tanulók az Interneten keresztül juttatták el rajzaikat a 9 informatika tanárból álló zsűrinek. A témahét programjához illeszkedett az idei verseny mottója is: "Digitális eszközök a tanulásban".

Riport Széchenyi Istvánnal (Digitális témahét)

Gróf Széchenyi Istvánnal beszélgetek a dolgozószobájában.
- Megtisztelő, hogy időt szánt rám. Mi volt az oka annak, hogy ennyi újítást hozott be az országba?
- Külföldi utazásaim során láttam, hogy Európa országai sokkal fejlettebbek, ezért úgy gondoltam, hogy hazánknak i fejlődnie kell.
- Hol terjesztette elő terveit?
- Az 1825. évi országgyűlésen ezt tartottam a legsürgetőbb feladatnak.

Szent Péter esernyője - képzeletbeli riportok (Digitális témahét)

A két szerelmes története

Glogován egy szép, rendezett növényekkel díszített udvarú házhoz érkeztünk. Itt Wibra György és Wibra Györgyné Bélyi Veronka élt.
Ahogy beléptünk egy lakályos kis nappaliba érkeztünk. Az ifjú pár, Veronka és Gyuri, örömmel fogadott bennünket.
- Jó napot! Szeretnénk pár kérdést feltenni önöknek.
- Jól van, rendben.
- Hogy találkoztak először?

Riportok Döbrögivel és Lúdas Matyival (Digitális témahét)

Riport Döbrögivel
- Szép reggelt mindenkinek, itt a Döbrög Tv stábja. Ma bekukkantunk Döbrögi urunkhoz, hogy egy kicsit csevegjünk vele, mi történt a harmadik verés óta.
Az őrök elmondták, hogy az udvarban keressem az uraságot. Beléptem az udvarba és láttam sorban állni a város összes emberét. Előttük az uraság állt. Ezeket a szavakat hallottam.
- Emberek, először is bocsánatot akarok kérni. Sajnálom, hogy elvettem a tulajdonotokat, és némelyikőtöket meg is verettem. De új ember lettem. Barátaim, azért hívtalak meg benneteket, hogy visszaadjam a tárgyakat, állatokat, amiket elvettem tőletek.

Tartalom átvétel